Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Показати пошук

Friday, Apr 26th



22 травня. Перепоховання Шевченка: загадки, чутки, суперечки…

“І мене в сім’ї великій,
в сім’ї вольній, новій.
Не забудьте пом’янути,
незлим, тихим словом…”
Т.Г. Шевченко


 Без минулого немає сучасності, а отже – майбутнього. Цей факт змушує нас – українців замислитись над своїм корінням, визначитись звідкіля ми походимо? де знаходимось? куди прямуємо? Без відповіді на такі ключові запитання наше життя втрачає зміст та перетворюється на існування. Історія показує, що за національну безвідповідальність завжди доводиться відповідати, при цьому не стільки державним мужам, скільки простому люду, що має на власних плечах виносити тягар спричинений байдужістю та егоїстичним  існуванням кожного громадянина …

» Детальніше

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Іван Шмітько On 01.06.08

Перепоховання Шевченка: ...

Як умру, то поховайте
Мене на могилі,
Серед степу широкого,
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,       
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий…
Т. Г. Шевченко   


Здається, що про українського пророка нам вже все відомо: як і коли, де та з ким, за що і навіщо… Написано сотні книжок, ще більше наукових праць, знято телевізійні передачі, зібрано величезну кількість матеріалів, скликано немало круглих столів для обговорення та дискусії. Але то і є особливість генія – його життя та творчість не піддається 100 відсотковому вивченню та повному і кінцевому дослідженню. Завжди лишатиметься щось невідоме та загадкове,  іноді містичне,  навіть для вузького кола дослідників…
 Вінцем життя поета стала його смерть, зокрема події, що стосуються перепоховання на схилах Дніпра. Місця, яке було зазначено у відомому “Заповіті”.  Мало кому відомі факти постають перед нами у новому світлі. Ми знову й знову дізнаємось та переосмислюємо невідомі сторінки з життя та творчості Т.Г. Шевченка. І врешті, не перестаємо захоплюватись невичерпним колодязем творчості, прагнень та любові поета до рідної України…
22 травня 1861 року був перепохований Тарас Григорович Шевченко на березі Дніпра близь м. Канів, і, таким чином, виконано його заповіт. Молодь надавала цьому великого значення, оскільки це була перша зустріч поета з народом і цей день перетворився на свято.
 В радянські часи творчість Шевченка піддавалася викривленню, а студенти, які брали участь в святкування 22 травня переслідувалися.
 Хто краще розповість про справжнього Українця, як не людина, яка була свідком радянського викривлення творчості Шевченка? Ведучий заходу Євген Олександрович Сверстюк - видатний сучасний український публіцист і літературознавець, активний учасник національно-демократичного руху, Лауреат премії ім. Т.Г. Шевченка, - безпосередньо зазнав репресій від тоталітарної влади за спробу об’єктивного дослідження життя та творчості Шевченка.
21 травня  2008 року о 18. 00. у Київському міському будинку вчителя (м.Київ, вул. Володимирська, 57, третій поверх, Молодіжна зала,  ст. м. “Університет”) відбудеться літературно – мистецький вечір, присвячений невідомим загалу сторінкам життя Великого Українця – Т. Г. Шевченка.


Ведучий вечора – Євген Сверстюк.

Запрощуються усі бажаючі


 

Обговорення на форумі

Останнє оновлення (Четвер, 15 травня 2008 10:24) By Анатолій Пікуль On 15.05.08

 

Презентація осередку ...

Шановні просвітяни!!!

У Київському національному університеті культури і мистецтв
створився осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації „Молода Просвіта”

Спільними зусиллями ми підготували для вас

відкриту презентацію у вигляді
святкового вечора української музики
,

який відбудеться 23.04.08 о 18:30 в 224 аудиторії в головному корпусі університету
(вул. Щорса, 36, неподалік станції метро Печерська)

Будемо надзвичайно раді вас бачити на цьому урочистому заході!!!

ВХІД ВІЛЬНИЙ!


На жаль, керівництво КНУКіМ зруйнувало плани Молодої Просвіти, перенісши захід з 18:30 на 16:00 в самий день концерту, і при цьому заборонило запрошувати гостей.
Просимо вибачення за цей прикрий факт.

Обговорення на форумі

Останнє оновлення (Середа, 23 квітня 2008 12:22) By Анатолій Пікуль On 19.04.08

 

В. Стус – незгасима ...

Ти вже не згинеш, ти двожилава,
земля, рабована віками,
і не скарать тебе душителям
сибірами і соловками.
Ти ще виболюєшся болем,
ти ще роздерта на шматки,
та вже, крута і непокірна,
ти випросталася для волі…
В. Стус

Україна стане квітучою лише тоді,
коли буде вшанований кожен її герой…
“Молода Просвіта”

» Детальніше

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Анатолій Пікуль On 06.04.08

 

Звітно-виборчі збори ...

Сьогодні, 20 березня 2008 року, відбулися звітно-виборчі збори Київської обласної "Молодої Просвіти". Серед гостей зборів були присутні Голова Київської міської МП - Сергій Перникоза та Голова РК ВМГО МП, ваш покірний слуга,- Анатолій Пікуль. Тетяна Чайка, котра очолювала організацію протягом останніх двох років, склала свої повноваження, аргументуючи свої дії браком часу для виконання обов'язків керівника організації.
Новий 1387 рік, який сьогодні святкують в мусульманських країнах, приніс Євгену Букету головування в обласному товаристві.
Тож варто привітати нового Голову, і в якості настанови порадити розглянути всерйоз прийняття ісламу. Не просто ж так співпали ці події :)


Детальніше про збори ви зможете дізнатися з протоколу, котрий буде опубліковано пізніше.

Останнє оновлення (Субота, 20 вересня 2008 20:32) By Анатолій Пікуль On 20.03.08

 



Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Facebook

Новини з дружніх сайтів