Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Показати пошук

Friday, Apr 26th



рух веселих шкарпеток

Молоді просвітяни Києва та їхні друзі взяли за традицію щотижня відпочивати на природі. Українські пісні, жарти, читання власних творів і взагалі все, що несе в собі позитивну енергію має бути на Русі.
Власне, ідея про заснування Руху Веселих Шкарпеток належить голові осередку ВМГО в університеті ім. Драгоманова “Молода Просвіта” Василю Возняку. Йдучи в переході, на прилавку він угледів красиві кольорові шкарпетки і вирішив їх придбати. Дуже скоро з’явилась думка заснувати рух, атрибутом якого мали бути шкарпетки — і не які-небудь, а “веселі”! В першу чергу рух мав бути позитивним. І “рухівці” мають нести в народ все той же позитив, радість, та веселощі.
Вже з початку квітня всі бажаючі традиційно на 19.00 год. приходять на Рух, який збирається неподалік від Львівської площі (гарна досить таки місцина). Хтось бере капу, хтось гітару, тексти пісень, мінімальний перекус і колектив у зборі! Важливо те, що на Русі не розпивають алкогольні напої, та не палять. Так що всі бажаючі можуть приєднуватися до нас.

P.S. Оскільки Рух не має приміщення, то в разі негоди (дощ, сніг) збір відміняється.

Олена Тунік

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 12.07.07

І оживе душа


Просвітяни Херсонщини, вшановуючи пам’ять Великого Кобзаря, можуть пишатися реальними справами. Так, Херсонській загальноосвітній школі № 52 імені Тараса Шевченка просвітяни обласного правління товариства урочисто вручили цінний подарунок — погруддя Тараса Шевченка роботи відомого скульптора Івана Мердака. Кошти на це збирали кілька років. І дякуючи місцевим благодійникам та відчутній допомозі Товариства української мови імені Тараса Шевченка з Чикаґо (США), погруддя нині займає гідне місце у школі поглибленого вивчення української мови.
У Новій Каховці біля встановленого за ініціативою місцевої “Просвіти” величного пам’ятника Великому Кобзарю відбувся мітинг, на якому активісти товариства Гнат Біжик та Валентина Литвинова говорили про найголовніше — єднання всіх зусиль краян на захист державної мови, збереження і примноження духовності рідного народу.
Херсонський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Молода Просвіта” спільно з обласним Палацом молоді започаткували акцію “Встало Слово”, і молодопросвітяни провели цю акцію на східцях обласного Палацу молоді. Вірю, що навіть найчерствіша душа, натхненна національним генієм, зніме з себе полуду збайдужіння, оживе для добрих справ. Сподіваюся, що “Посланіє…” Тараса Шевченка у виконанні студента Херсонського державного університету Юрія Гайдученка почув і міський голова Херсона Володимир Сальдо. А ще молоді літератори та музиканти Херсонщини мали змогу виставити озвучувальну апаратуру на площі Тараса Шевченка. До речі, ця площа ще три роки тому носила назву “Текстильників”. І лише завдяки наполегливій лобістській кампанії “Просвіти” та зусиллям дирекції Палацу молоді її таки перейменували.
Просвітяни Цюрупинська вручили бібліотечку історичної та художньої літератури Цюрупинській українській церковній громаді для поповнення книжкового фонду недільної школи. А просвітяни Берислава підготували і видрукували вже 8 книгу з серії “Нариси з історії Бериславщини”.
Просвітяни Генічеська та Каланчака, Скадовська та Білозерки, Каховки та Горностаївки — усі взяли активну участь у підготовці та проведенні цікавих заходів з нагоди вшанування пам’яті Великого Кобзаря.

Олег ОЛЕКСЮК,
м. Херсон

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 12.07.07

 

30 червня є визначним днем в українському історичному календарі. Саме в цей день 66 років тому у Львові було проголошено Акт про відновлення самостійної соборної України і так сталося, що саме в цей день народився один з легендарних борців за її волю Роман Шухевич. Саме цим датам, а також нещодавньому Дню Молоді була присвячена науково-патріотична експедиція «Шляхами героїв України». В ній взяли участь представники «Молодої Просвіти» та Молодого Народного Руху з багатьох районів Київської області та міста Києва. Маршрут експедиції проліг від Таращі до селища Синява. Організатори цього заходу поставили за мету висвітлити постать героїв різних епох та показати спадковість поколінь та невмирущість українського народу. Відправною точкою експедиції стало перехрестя доріг поблизу лісу, в якому пізньою осінню 2000 року було знайдено тіло відомого журналіста Георгія Гонгадзе. Цей безстрашний син грузинського народу своєю смертю розбудив Україну, про що написано на хресті, встановленого на його пам’ять. Напевно зараз мало хто згадає репортажі Гонгадзе, але його ім’я залишається символом громадянського обов’язку і боротьби з тиранією. Поклавши квіти та запаливши свічки, учасники провели короткий мітинг біля пам’ятнику і, вшанувавши журналіста хвилиною мовчання, рушили в похід. Розбитими лісовими дорогами а інколи і нетрями торували собі шлях молоді українці. Після запилених і загазованих міст ліс зустрів молодь пташиним співом і свіжим, трохи вологим, повітрям наповненим незабутніми пахощами кори, трави і стиглих ягід. Вдосталь поласувавши ягодами, учасники двома маршами, співаючи повстанських пісень, здолали відстань між Таращею і селищем Синява Рокитнянського району. Під час привалу на мальовничій галявині було зроблено доповідь про життя, боротьбу і смерть легендарного командира УПА Романа Шухевича.


Костянтин Климчук,
голова Білоцерківського міського осередку ВМГО "Молода Просвіта"

Останнє оновлення (Понеділок, 09 липня 2007 07:19) By Євген Букет On 09.07.07

 

ІІІ Звітно-виборча ...

21 червня 2007 року відбулася ІІІ Звітно-виборча конференція Херсонського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Молода Просвіта". Голова ХОО ВМГО "Молода Просвіта" Надія Яценко ознайомила делегатів конференції з виконаною роботою нею особисто та її командою. За звітній період обласний осередок збільшив свої людські та адміністративно-фінансові ресурси. Проведено цілу низку інформаційно-просвітницького напрямку ( науково-практичні конференції, круглі столи, презентації, дискусійні вечори, ваечори - бесіди тощо), чисельність осередку збільшилось на 30 осіб. Вийшли друком тиражем в 1000 штук 3 номери газети "Молодь Херсонщини", яка також перемогла по цьогорічному конкурсу молодіжних проектів управління у справах сім ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації.
Започатковано і уже вийшли друком перші молодіжні випуски альманахів "Молода муза" та "Голос Батьківщини", підготовлений до друку альманах "Вишиванка". Проводяться обласні конкурси молодих літераторів Херсонщини "Покоління - ХХІ" та "Зачаровані коханням". 22 січня започатковано акцію "Встало Слово", в якій активно бере участь творча молодь області. В минулому році проведено конкурс на незнання державної мови серед держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування області. Його результати були широко висвітлені в українських ЗМІ України та зарубіжжя. У приміщенні Обласного Палацу молоді розпочав свою діяльність літературний клуб молодих поетів області "Слово". Зростає число районних осередків "Молодої Просвіти". Слід відзначити роботу Цюрупинського, Білозерського та Голопристанського районних осередків ВМГО "Молода Просвіта". Надія Яценко подякувала своїм колегам за співпрацю і за власним бажанням запропонувала обрати наступним головою осередку студентку інституту філології та журналістики Ірину Кузьо. Новообрана голова пообіцяла виправдати високу довіру молодопросвітян і вже на перше засідання правління представити свій план дій на наступний період діяльності Херсонського обласного осередку ВМГО "Молода Просвіта".
Контрольно-ревізійна комісія залишилася без змін, а до Правління осередку окрім голови структури обрано Вадима Лубчака, Наталію Кудрявченко, Олега Олексюка та Ірину Стамплевську. Попереду у молодих суворі будні розвитку обласного осередку, тож побажаємо їм успіху.

Олег Олексюк
м. Херсон

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 04.07.07

 

Щаслива родина - багата ...

Щаслива родина – багата Україна -
Відомо це кожному з нас,
Тож дбайте завжди про свою ви родину
Пильнуйте про це повсякчас.

14 червня 2007 року о 16 годині в приміщенні центральної наукової обласної бібліотеки м. Житомира (за адресою: Вул. Новий Бульвар, 4) в залі мистецтв відбулася церемонія нагородження переможців і учасників літературного конкурсу “Щаслива родина — багата Україна”.
Ініціатором літературного конкурсу виступив Житомирський обласний осередок ВМГО „Молода Просвіта”. Цей конкурс було організовано за підтримки управління у справах сім’ї, молоді і спорту Житомирської облдержадміністрації, Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і обласного об’єднання всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Т. Шевченка.
Мета заходу: підвищення важливості розвитку щасливої родини в Україні, пропагування здорового способу життя, залучення студентської молоді до популяризації творчості і естетичного виховання у молодіжному середовищі.
Проведення літературного конкурсу творів “Щаслива родина — багата Україна” дало можливість з’ясувати думку і бачення молодого покоління розвитку щасливої родини в нашій країні.

Конкурсні роботи приймалися з 22 січня по 22 квітня 2007 року.
Всього на конкурс було прийнято 60 робіт.
Для того, щоб визначити літературну вартість конкурсних робіт було створене журі у такому складі:
1.Святослав Карпович Васильчук – голова обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства “Просвіта”, член Національної спілки журналістів України.
2.Ірина Євгенівна Копоть - кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри культури і мистецтв Державного агроекологічного університету.
3.Юлія Анатоліївна Краєва – голова Житомирського обласного осередку Всеукраїнської Молодіжної Громадської Організації “Молода Просвіта”.
4.Геннадій Леонідович Махорін – старший викладач Житомирського державного університету ім. І. Франка.
6.Олексій Євменович Опанасюк – член Національної спілки письменників України.
7.Станіслав Олександрович Пультер – професор Житомирського державного університету ім. І. Франка.

Розглянувши подані на конкурс твори, шляхом рейтингово-анонімного голосуванням журі ухвалило визнати переможцями у чотирьох номінаціях таких студентів:
Номінація “Щаслива родина –багата Україна”(поезія)
1. Катерина Хаперська
2. Тетяна Помінчук
3. Світлана Миколаєнко
Номінація “Щаслива родина –багата Україна” (проза)
1. Олена Опанасюк
2. Ірина Подтьолкова
3. Ірина Тарнавська
Номінація “Щаслива родина…Моя!”(проза)
1. Ольга Приходько
2. Катерина Зайченко
3. Марина Штепа
Номінація “Яке воно, щасливе подружжя?”(проза)
1. Олександр Циценко
2. Наталія Яковішена
3. Ірина Кучер
За підсумками конкурсу видано “Збірник творів літературного конкурсу “Щаслива родина — багата Україна””, в якому опубліковані роботи переможців і учасників конкурсу. Кожен учасник отримав сертифікат і збірник у подарунок, а переможці конкурсу отримали грамоти та цінні подарунки від Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і обласного об’єднання всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Т. Шевченка.
Збірники також подаровано бібліотекам міста Житомира і Житомирського району. Юлія Краєва, голова Житомирського обласного осередку Всеукраїнської Молодіжної Громадської Організації “Молода Просвіта” відмітила: “Твори, написані учасниками, ми відбирали за щирість висловлених думок, і не ставили собі за мету, що це будуть твори, які заслуговують на Нобелівську премію. Ті, хто висловили думку з даної теми, є небайдужими до долі нашої держави і приємно, що молоді люди прагнуть створювати щасливі родини.”

Останнє оновлення (Вівторок, 30 листопада 1999 02:00) By Євген Букет On 19.06.07

 



Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Facebook

Новини з дружніх сайтів